Bokturné i Malmö 28 februari 2012

Rapport från bokturnén i Malmö den 28/2-2012)

Värderingsövningar där folk står och diskuterar i grupper

Värderingsövningar där folk står och diskuterar i grupper

Veronica kom sent pga strul med färdtjänst och missat ett tåg till Malmö samma morgon.
När tekniken hade kommit igång så berättade Veronica om projektet och boken ”Hemligheter kända av många”. Hon tog också upp olika exempel på saker som hon själv hört eller varit med och vad andra har berättat under t.ex. De workshops som projektet har genomfört under de första två åren.

Veronica berättade om arbetet med boken och tog exempel på intervjuer som finns att läsa i boken.

Efter en god fika på hotell Scandic Segevång i Malmö fortsatte eftermiddagen med värderingsövninger och följande tre hanns med:

Sexhjälpmedel ska vara gratis för alla människor.
Människor som har funktionsnedsättningar kan delta i utelivet som alls andra, tex på krogen.
Man ska ha anhöriga som personliga assistenter.

Det blev bra samtal kring detta och det kom fram olika åsikter och aspekter. De flesta tyckte att sexhjälpmedel skulle man betala för om de inte bar dyra eller få anpassningen av hjälpmedlet bekostat.
Många ansåg inte att man skulle har anhöriga som personliga assistenter. Detta för att relationer ska kunna vara exempelvis bara mamma och dotter/son relation. Det är också viktigt att vara självständig.

En del ansåg att Det var upp till var och en att bestämma själva.

Utelivet i stan är ofta inte tillgängligt för människor som har funktionsnedsättning. Det beror dels på att den fysiska miljön inte är tillgänglig och att människors attityder förstör. Veronica drog exemplet där någon fullkvinna ute på krogen hade frågat: ”Kan du få barn”? Veronica besvarade frågan och frågade sedan om hon kunde få det? Detta för att visa att frågan kanske inte är det första som man frågar någon första gången man möts.

Veronica frågade gruppen om det var vanligt förekommande att brukare pratar om kärlek, relationer, sex mm när man möter habilliteringen? ja, det förekommer framför allt att man diskuterar kärlek och relationer.

Det hela avslutades med applåder.

Av: Veronica 28/2-2012

 

Dela gärna detta:

    Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>