Aktiviteter

Projektet har deltagit i en mängd olika aktiviteter och här kan du läsa repporterna om dessa aktiviteter. Klicka på länkarna till respektive rapport för läsa dem.

Rapport från helgen erfarenheter i fokus

Rapport från dag 13 februari 2012

Workshop Stockholm 2010 

Rapport Workshop i Göteborg 2010

Inre självkänsla yttre stil Göteborgsklubben september 2010

Stockholm Pride 2011:
Seminarium om sex, assistans och föräldraskap

Under Pride i Stockholm 2011 höll projektledaren Veronica Svensk ett seminarium om ”sex, assistans och föräldraskap. Sari Nykvist, ensamstående mamma till Tomas, har själv erfarenhet av personlig assistans medverkade som föreläsare under seminariet.

 

Rapport från föreläsning för Unga Funkisar på Furuboda den 27/8-11

Det var ett underbart gäng på 31 personer som samlades under föreläsningen om projektet En hemlighet känd av många.

Veronica berättade om projektets arbete och kommande arbete under det sista året. Sedan pratade vi om boken Hemligheter kända av många som delades ut till alla.

Frågor från publiken var t.ex:

  • Hur det praktiskt fungerar när man blir förälder och har funktionsnedsättning?
  • Hur får man assistenter att göra det som man vill och inte störa den assistans berättigade när han/hon sitter vid datorn?
  • Hur får man föräldrar att inte lägga sig i vilka tjejer man har ett förhållande med eller är kompis med?

En värderingsövning hann vi också med som handlade om i fall utelivet är tillgängligt eller inte. De flesta tyckte att det fungerade bra om man inte var för många som använder rullstol.

Många tyckte att det var för kort och att jag skulle komma tillbaka.

Vid datorn: Veronica Svensk, 27/8-11

Bokturné i Stockholm 2011

Det var 20 personer som samlades i LAFAS lokaler i Stockholm. Seminariet leddes av Olle Waller från LAFA som inledde med att hälsa alla välkomna och berätta kort om kommande kurser som LAFA har.

Sedan tog Veronica Svensk över och berättade om projektet En hemlighet känd av mänga och boken ”Hemligheter kända av många”.

Många bra frågor kom från publiken som bestod av kuratorer, psykologer och socionom studerande.

En person som arbetade med nyskadade framhöll problemet som kan uppstå när anhöriga blir personliga assistenter och sedan får makt över den assistentberättigade som gör det svårt för personen som har assistans att säga upp sina anhöriga. Det beror på att familjemedlemmar blir utan lön och arbete och det vill man inte vara skyldig till. Ovannämnda har inte tagits upp i projektet. Jag funderar på att lyfta frågan på något sätt.

Efter att Veronica pratat klart blev det en fika paus och sedan tog Glenn Hanzen ifrån Spicy mate över och berättade om sexhjälpmedel och om företagets utbildningar. Glenn hade med sig ett smörgåsbord med olika vibratorer mm för både män och kvinnor.

Besök Spicymate.se för mer information.

Olle avslutade dagen med att tacka alla medverkande!

Vid datorn: Veronica Svensk

Bokturné i Malmö 2012

Närvarande: 1 man och 16 kvinnor (inklusive projektledaren)

Värderingsövningar

Veronica kom sent pga strul med färdtjänst och missat tåg till Malmö samma morgon.

När tekniken hade kommit igång så berättade Veronica om projektet och boken ”Hemligheter kända av många”. Hon tog också upp olika exempel på saker som hon själv hört eller varit med och vad andra har berättat under t.ex. De workshops som projektet har genomfört under de första två åren.

Veronica berättade om arbetet med boken och tog exempel på intervjuer som finns att läsa i boken.

Efter en god fika på hotell Scandic Segevång i Malmö fortsatte eftermiddagen med värderingsövningar och följande tre hanns med:

  1. Sexhjälpmedel ska vara gratis för alla människor.
  2. Människor som har funktionsnedsättningar kan delta i utelivet som alls andra, tex på krogen.
  3. Man ska ha anhöriga som personliga assistenter.

Det blev bra samtal kring detta och det kom fram olika åsikter och aspekter. De flesta tyckte att sexhjälpmedel skulle man betala för om de inte bar dyra eller få anpassningen av hjälpmedlet bekostat.

Många ansåg inte att man skulle Jahn anhöriga som personliga assistenter. Detta för att relationer ska kunna vara exempelvis bara mamma och dotter/son relation. Det är också viktigt att vara självständig.

En del ansåg att Det var upp till var och en att bestämma själva.

Utelivet i stan är ofta inte tillgängligt för människor som har funktionsnedsättning. Det beror dels på att den fysiska miljön inte är tillgänglig och att människors attityder förstör.  Veronica drog exemplet där någon full kvinna ute på krogen hade frågat: ”Kan du få barn”? Veronica besvarade frågan och frågade sedan om hon kunde få det? Detta för att visa att frågan kanske inte är det första som man frågar någon första gången man möts.

Veronica frågade gruppen om det var vanligt förekommande att brukare pratar om kärlek, relationer, sex mm när man möter habiliteringen? ja, det förekommer framför allt att man diskuterar kärlek och relationer.

Det hela avslutades med applåder.

Av: Veronica 28/2-2012

 

Rapport från dag på Sommarsol med DHR Malmö den 18/6-2011

Det var cirka 30 personer som samlades i aulan på Sommarsol, i Vejbystrand, Skåne

Jag berättade om projektet och hade kul! Gruppen lyssnade intensivt och deltog mycket aktivt. Jag förklarade syftet med boken som är att bryta attityder och tabun och skapa debatt och få människor att våga prata om relationer, kärlek, personlig assistans och sex.

Efter det gjordes några värderingsövningar som handlade om:

  1. Om människor som har funktionsnedsättning kan delta i utelivet precis som alla andra utan funktionsnedsättningar.
  2. Om sexhjälpmedel ska vara gratis.

3.  Om anhöriga ska vara personliga assistenter.

Det var mycket bestämda åsikter när det kom till frågan om anhöriga skall jobba som personliga assistenter. Svaret var nej!

Efter det åkte jag hem till Stockholm.

Av: Veronica Svensk den 18/6-11

Dela gärna detta: